No Borderz - 11-05-2012 - NL

Recensie: Laïla Amezian – Triode
original "No Borderz" article

Zangeres Laïla Amezian heeft haar wortels in Marokko, maar woont alweer enige tijd in de Europese stad Brussel. Haar muzikale doel, oost en west met elkaar verbinden, is een missie die we vaker van muzikanten horen. Lang niet altijd is het resultaat zo aansprekend als op dit Triode.
Amezian is al zo’n vijftien jaar muzikaal actief in uiteenlopende genres. Zo werkte ze onder andere met DJ Grazzhoppa, Oblomov (folk), Ghalia Benali en Manou Gallo. Waarschijnlijk draagt haar wijde blik bij aan dit geslaagde eerste soloproject.

Op Triode probeert ze samen met de Zweedse celliste Anja Naucier en percussionist Stephan Pougin een combi te maken die ze zelf omschrijft als ‘arabo-jazz-klassiek’, dat de lading wel ongeveer dekt. Teksten van de Libanees-Amerikaanse dichter Khalil Gibran zette ze  op muziek. De arrangementen liet ze maken door Michaël Gébril.
Het project is ten eerste geslaagd door de warme heldere stem van de zangeres die meerdere kleuren kent. Maar ook de sterke arrangementen die nergens geforceerd of academisch worden zijn belangrijk. Fijne sferische plaat voor de breed georiënteerde muziekliefhebber. (Zimbraz/Music & Words)

Tekst: Patrick van Engelen

Articles les plus consultés