Radio 6 - 10-06-2012 - NL

Laïla Amezian zingt TriOd
original "Radio 6" article

Laïla Amezian(1968) wordt geboren in Antwerpen tegen een Marokkaanse achtergrond,
maar groeit op in Brussel; de stad waar ze zich ontwikkelt tot een muzikale persoonlijkheid. Dat begon zo’n 15 jaar geleden met zang studie die ze verder ontplooide in diverse groepen en theatervoorstellingen, zoals Oblomow (Arabisch-Europese folk), Studio Pagol (elektro-etno-dance), Quayna (hedendaags Arabisch).

Op haar debuut cd ‘TriOde’ zingt Laïla Amezian
met een ongekend gemak. Haar stem is vol van kleur, soepel en loyaal, waarmee ze met flair de typische (Arabische) ornamenten zingt. De Engelse en Arabische teksten zijn gebaseerd op gedichten van de Libanees-Amerikaanse dichter Kahlil Gibran (1883/1931), die veelal handelen over “oprecht- en eerlijkheid”. Op ‘TriOde’ is Laïla Amezian op zoek gegaan naar de muzikale verbinding tussen ‘oost en west’, ‘oud en nieuw’ en ‘mystiek en muziek. Hierdoor is een uitermate goed geslaagd symbiose ontstaan, die zowel de wereldmuziek als de jazz liefhebber zal aanspreken!Op ‘TriOde’ wordt Amezian bijgestaan door celliste Anja Naucier (Zweden/1976) en drummer/percussionist Stephan Pougin.
Opmerkelijk is de rijke muzikale kleurschakering die wordt bereikt met
deze sobere bezetting. De instrumenten worden breed ingezet; het
slagwerk horen we heel subtiel, strelend soms, dan weer uitbundig met
brushes (kwastjes), zoals in ‘Imaani’. De cello is eveneens
multi-interpretabel: legato (met lange streken), pizzicato (tokkelen) of
con arco (met de strijkstok) waarmee in het openingslied ‘Tirhab’ op de snaren wordt ‘geslagen‘, waardoor het instrument klinkt als een guembri; de Marokkaanse banjo die zo kenmerkend is voor de gnawa (sufi)muziek.

De trompettist/bugel speler Laurent Blondiau is net zoals gitarist Michaël Grébil gastmuzikant op ‘TriOde’. Zij zorgen voor mythische sferen in ‘Ka-abatin-Part I & part II’ en ‘Strange Fruit’, waarbij deze laatste que thematiek refereert aan de klassieker van Billie Holiday uit 1939.© Mattie Poels.

Articles les plus consultés